maandag 6 december 2010

Over de liefde voor hornet pellen

Zomer, ergens in de jaren zeventig. Een groot stuk plastic op tafel en een emmer vol hornet. Vers gevangen en gekookt door mijn vader. Vele keren had ik gefascineerd zitten kijken hoe zijn handen ontzettend rap kilo's garnalen wegpelden. Dat wilde ik ook kunnen. Beginnen met een handjevol, minutenlang bezig om de garnalen heel uit hun jasje te krijgen. Mijn stapeltje garnalen heel langzaam zien groeien. Alle begin is moeilijk maar ik liet me niet uit het veld slaan.


Zomer, ergens in de jaren negentig. Ik woon al lang niet meer thuis en heb Zeeland verruild voor de Amsterdamse Jordaan. Maar bijna elk weekend ben ik bij m´n ouders in Zeeland. Een groot stuk plastic op tafel en een emmer vol hornet. Op nadrukkelijk verzoek van mij. Het pellen gaat me nu net zo rap af als mijn vader. Samen nemen we de week door, hebben we het over van alles en nog wat en intussen pellen onze handen kilo´s garnalen weg. Een moment om te koesteren.


Zomer, 2010. Mijn twee dochters aan tafel, met opa. Een groot stuk plastic op tafel en een emmer vol hornet. Ze willen leren pellen. Vier en zes jaar oud. Een handjevol garnalen. Net zo onhandig als ik ooit begon, maar met net zoveel plezier zie ik hen zitten. Samen met opa. Kletsen en pellen. Van mij mogen ze dat nog heel veel jaren samen doen...








Hornetsoep
Een soep die er ineens was... Mijn moeder maakte ´m en hij was heerlijk. En vele malen voor herhaling vatbaar.

200 gram zelf gepelde Zeeuwse garnalen
1 ui
3 teentjes verse knoflook
tomatenpuree
bloem
kruidenbouillonblokken of beter nog bouillon van de garnalenpellen
wat bieslook
scheutje ketjap
scheutje room

Fruit de ui en bak deze licht aan in boter. Voeg de verse knoflook toe en laat het een paar minuten bakken. Doe er dan de tomatenpuree bij en laat dit ‘garen’, voeg vervolgens bloem toe en laat ook dat ‘garen’. Voeg daarna water toe, de bouillonblokken en een scheutje ketjap. Laat de soep wat indikken en voeg dan de kleine stukjes bieslook en de garnalen toe. Tenslotte doe je er een scheutje room in. Heerlijk met geroosterde witte boterhammen, voorzien van Zeeuwse roomboter!

2 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal Sandra. Zo heb ik van die herinneren aan de zomers op het strand. Ben zo blij dat ik die zomers in de herhaling kan gooien met onze meiden. Hetzelfde duinpad afstruinen. Samen een frietje eten na een dag zand en zee. Een raketje eten, schelpjes verzamelen... Nu dan wel met een slaaphuisje (dat hadden we vroeger niet).
    Geweldig om je jeugd weer even te mogen beleven door de ogen van je eigen kindjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig om te lezen, ook jouw andere blogs. Woon maar net in Zeeland en ik hou er nu al veel van. Alsof ik thuiskom...
    Lijkt me een lekkere soep, ga ik een keer maken!
    Gr. Margreet

    BeantwoordenVerwijderen